Vnímavé hračky pre vnímavé detičky

Deti už od prvých momentov na tomto svete vnímajú svoje okolie prostredníctvom svojich zmyslov. Úlohou rodičov je podporiť ich v prirodzenom vývoji týchto zmyslov a zabezpečiť im dostatok podnetných vnemov, ktoré môžu objavovať. V článku sa pozrieme na vnímavé hračky, ale aj na ďalšie predmety, ktoré zaujmú a zabavia aj tie najmenšie deti.

 

Vnímavé hračky pre novorodencov

Novorodenci najviac vnímajú ostré svetlo, hlasné zvuky, zmeny teplôt, nekomfort a hlad. Potrebujú plné bruško, suchú plienku a v ideálnom prípade aj cítiť tlkot srdca mamy alebo počuť jej príjemný hlas. Napriek tomu už existuje niekoľko predmetov, ktoré stimulujú zmysly bábätka a nútia ho vnímať okolitý svet. Sú nimi hrkálky, ktoré môžu uchopiť, počuť, vidieť, a v ideálnom prípade, ak sú z nezávadného materiálu, aj ochutnávať. Všetky jemné zvuky, ako zvonkohry a kolotoče do postieľky na uspávanie sú tiež predmetmi, ktoré bábätká pozorne počúvajú, alebo pri nich dokonale zaspia.

Ako vníma svet dojča

Dojča už je človiečikom, ktorý má svet okolo seba dobre opozeraný. Prvé pokusy sadnúť si, štvornožkovanie a ďalšie spôsoby pohybu umožnia dieťaťu spoznávať svet oveľa intenzívnejšie. Môže prísť do styku s jednoduchými hračkami, ktoré hrajú farbami a upútajú jeho pozornosť. Svietiacie a hrajúce hračky sú, samozrejme, tie najzaujímavejšie. Rôzne detské tablety s obrázkami zvierat, ktoré po stlačení postavičky zvieratka vydajú charakteristický zvuk, miluje každé dojča.

Stále viac vnemov pre batoľa

Batoľatá od jedného roku do troch rokov života už sú plnohodnotnými členmi vašej domácnosti a aj od vnímavých hračiek vyžadujú oveľa viac. Práve toto je to najlepšie obdobie začať s Montessori hračkami, ktoré vyžadujú od dieťaťa nejakú aktivitu. Zatĺkanie guličiek kladivkom do dosky, prevliekanie krúžkov, vkladanie geometrických tvarov do správneho otvoru či kreslenie na magnetickú tabuľu. Všetky tieto aktivity pomáhajú deťom vnímať farby, zvuky, tvary, ale aj rozdielnosť materiálov jednotlivých hračiek – drevo, plast, látka a podobne.

Nároční predškoláci

Od veku troch rokov prichádzajú na rad hračky, ktoré deťom poskytnú aj nové informácie. Základné obrázky, tvary, farby či zvuky zvieratiek už zrejme poznajú. Teraz je na čase objavovať príbehy a širšie súvislosti. Najvhodnejším riešením sú plnohodnotné aktivity a hobby ako pre dospelých – len v zmenšenej verzií. Hranie futbalu, nakladanie fúrika, varenie s mamou (v naozajstnej kuchyni, nie v tej plastovej) a podobne. Máte doma nového plnohodnotného člena domácnosti, ktorý chce a dokáže vykonávať všetky veci spolu s vami. Hračky, aj keď sú skutočne originálne a edukatívne, sú stále len hračkami.

 Podpora všetkých zmyslov

Pri výbere hračiek je dôležité myslieť na to, aby ste venovali všetkým zmyslom dieťaťa rovnakú pozornosť. Jemná motorika sa skvele trénuje kreslením, hrubá zase na preliezkach. Počúvanie hudby a rozprávok dokáže deti zaujať rovnako, ako všakovaké tvary a farby. Vždy však dbajte na bezpečnosť detí – nevystavujte ich hlasným zvukom ani prudkému svetlu. Množstvo hrajúcich a svietiacich hračiek hrá tak hlasno a svieti tak intenzívne, že je to nepríjemné aj pre dospelých.

Dá sa to aj bez vnímavých hračiek?

Nie všetko musíte v živote kupovať – ľudia s dostatočnou zásobou kreativity o tom vedia svoje. Viete, ako dlho dokáže dieťa objavovať napríklad hliníkovú fóliu z autolekárničky? Rozbalí ju, bude sa čudovať jej odrazom a šuchotaniu, bude si ju trhať aj krčiť. Zaujímavých predmetov máte v domácnosti neúrekom, a určite dobre viete, že ani tá najlepšia hračka nebaví deti tak dlho, ako obsah najbližšieho šuflíka. Vždy však venujte zvýšenú pozornosť tomu, s čím sa dieťa hrá, či sa s tým nedokáže porezať, popáliť, alebo niečo nebezpečné prehltnúť.