Hry pre deti vonku – užite si letné radovánky

Krásne počasie sa prihnalo ako rýchla letná búrka a nasledujúcich niekoľko mesiacov sa z neho môžeme tešiť my – dospelí, ale najmä naše deti. Doprajte im dostatok čerstvého vzduchu, slnečného žiarenia potrebného na tvorbu vitamínu D a spoločnosti iných detičiek na ihrisku a pomôžte im zabaviť sa pomocou našich tipov na overené, no často zabudnuté aktivity a hry určené pre exteriér.

Hry pre deti vonku

Čo všetko dokážu exteriérové hry ponúknuť vašim deťom okrem spomínaného Slnka a čerstvého vzduchu? Prvoradý je rozvoj hrubej, ale v určitej miere aj jemnej motoriky. Deti sa však naučia aj množstvo iných dôležitých vecí – riešenie konfliktov, naučia sa radovať z výhry ale aj prijať prehru, utužia si vzťahy v kolektíve a zlepšia svoje sociálne návyky. Pohybové hry takmer vždy vyžadujú viac detí.

Schovávačka a naháňačka

Hry na schovávačku a naháňačku patria medzi deťmi medzi tie najobľúbenejšie už od veku troch rokov a nepustí ich to skôr, ako prídu do puberty (a často ani potom nie :) ). Čím viac detí sa týchto hier zúčastňuje, tým sú zábavnejšie. Existujú k nim aj rôzne alternatívy, ako je napríklad hra na slepú babu. Verte, že po týchto hrách večer deti zaspia ako bábätká.

Objavovanie svojho okolia

Aj výlet do malého lesíka za mestom či do opusteného areálu nejakej firmy budú vaše deti vnímať ako tú najväčšiu archeologickú výpravu. Výlety do zoo, na hrady a zámky či do rôznych zábavných parkov nie sú jedinou možnosťou, ako deti vytiahnuť z domu. Spoznávajte svoje okolie, prírodu, pamiatky, ale aj úplne bežné a krásne miesta, kam ľudia moc nechodia. Nikdy nemôžete vedieť, na čo po ceste narazíte.

Preliezky či obyčajný panák

Už naozaj na každej dedine a za každou škôlkou nájdeme detské ihrisko, kde si deti môžu trénovať hrubú motoriku na preliezkach od výmyslu sveta. Ak nemáte po ruke preliezky, siahnite po kriede alebo iných „písacích potrebách“, nakreslite deťom na zem panáka a naučte ich, ako sa táto jednoduchá a zábavná hra vlastne hrá.

Tvorivý čas na pieskovisku

Prenosné detské pieskoviská nachádzajú svoje miesta dokonca už aj na balkónoch alebo terasách. Ak máte doma záhradu, väčšie pieskovisko na nej rozhodne nesmie chýbať a tie najväčšie nájdete na už spomínaných detských ihriskách. Nezabudnite deťom kúpiť poriadny plastový kýblik s lopatkami, hrabličkami a formičkami či inými hračkami vhodnými aj do piesku, vďaka čomu môžu objavovať svoju kreatívnu stránku a naučiť sa podeliť o svoje hračky na pieskovisku s inými detičkami.

Loptové hry

Vybíjaná, futbal, volejbal, basketbal, jednoducho všetky hry a ich zjednodušené alternatívy, ktoré vás napadnú. Budete však prekvapení, aké všelijaké originálne hry si deti dokážu vymyslieť aj samé, keď medzi ne hodíte loptu a postavíte ich na ihrisko, kde sa môžu slobodne hrať. Presvedčte sa o tom sami.