Knihy pre najmenších vybudujú u detí lásku k literatúre aj k svetu

Knihy – studnica cenných informácií aj únik z reality. Väčšina ľudí na svete miluje tie chvíle, kedy sa môže začítať do strhujúceho príbehu, zaujímavej encyklopédie, či odborného textu, ktorý pomôže zvládnuť obľúbený predmet na vysokej škole. Lásku k textu a voňavým stránkam kníh treba začať budovať už od skorého detstva. Aké knižky sú vhodné pre bábätká, menšie a väčšie deti?

Knihy pre najmenších

Knihy v sebe ukrývajú krásu, príbehy aj múdrosť. Malé deti aj v dobe tabletov a internetu milujú, keď rodič alebo starý rodič vytiahne z knižnice rozprávkovú knižku a rozpovie pokračovanie toho napínavého príbehu, pri ktorom včera večer zaspávalo. S knižkami však deti môžu prísť do styku skôr, než dokážu rozumieť ich obsahu.

Látkové obrázkové knižky

V hračkárstvach nájdete látkové, gumené a iné podobné knižky z mäkkých materiálov. Majú často len 2 až 4 stránky a sú vyzdobené len obrázkami. Tieto hračky sú určené už doslova pre novorodencov. Dajú sa hrýzť, šuchocú, sú na nich rôzne obrázky a farby, zvieratkám zo stránok napríklad trčia uši či chvostík a v niektorých prípadoch je aj každá stránka vyrobená z iného materiálu, aby bola na dotyk zaujímavá.

Obrázkové leporelo

Pre deti približne od veku jedného roka začínajú byť vhodné aj leporelá. Tie sú najčastejšie plné obrázkov, no čas od času obsahujú aj nejaký text, vďaka ktorému im môžu rodičia pomôcť porozumieť obsahu. Zvieratká z farby, dopravné prostriedky či povolania bývajú najčastejšími témami týchto kníh.

KNIHA ZVIERATKÁ A MLÁĎATKÁ OD FÍHA TRALALA

Prvé riekanky

Keď sa dieťa učí rozprávať, môžu mu s tým pomôcť práve riekanky. To, čo sa rýmuje, sa vyslovuje oveľa jednoduchšie a dieťa jednoduchým riekankam rozumie skôr, než začne rozprávať. Ak pri spievaní akekoľvek pesničky začnete tlieskať, už 6-mesačné dieťa si to dokáže zapamätať a keď najbližšie bude počuť túto riekanku, začne tlieskať tiež bez toho, aby videlo tlieskať vás.

Rozprávky pre predškolákov

S príchodom do škôlky po dovŕšení tretieho roku života prichádza čas na zložitejšie príbehy, detské encyklopédie a ďalšie knižky pre škôlkarov. Šikovnejšie deti sa už dokonca dokážu naučiť prvé písmenká a prečítať jednoduchšie slová či celé vety. V tomto období dokážu naplno oceniť čaro kníh a následne vstúpiť do školského veku s láskou k čítaniu.