Retro hry pre deti aj z nášho detstva

Patríte medzi tie melancholické povahy, ktoré s obľubou spomínajú na bezstarostné, avšak už dávno minulé časy? Používate radi staršie spotrebiče a predmety, obliekate si obľúbené veci z mladosti a máte pocit, že nové výrobky, a to vrátane hračiek, za veľa nestoja? Tento článok rozhodne nie je pre vás, vy ste už čaro retro hračiek určite objavili a predstavili aj vašim deťom. Ak však patríte medzi ľudí, ktorí do tohto sveta nazreli prvý raz, čítajte ďalej.

 

Retro hry

Najmä generácia mladších rodičov (narodených po roku 2000) sa už nestretávala s retro hračkami toľko, ako generácia z 90-tych rokov. Vtedy sa obchody ešte len zobúdzali po zmene režimu a hračky sa stále dedili z generácie na generáciu, alebo aspoň z z jednej rodiny do druhej, keď deti v tej prvej vyrástli. Nebolo nič neobvyklé, keď sa deti hrali doma s hračkami alebo hrali hry, ktoré mali ešte v 70-tych rokoch ich rodičia. Práve o takých hračkách bude dnešný článok.

Retro hračky a hry pre deti

Retro hry a hračky si môžeme rozdeliť na niekoľko kategórií. Tou prvou sú tie najjednoduchšie a najzákladnejšie predmety, ktoré nájdeme aj v ponuke dnešných hračkárstiev. Kočíky, bábiky, autíčka, rôzne postavičky či plyšáky (mončičáci alebo trollovia), ktoré už na prvý pohľad dýchajú históriou. Takéto poklady nájdete zväčša na inzertných portáloch.

Detská bábika / panenka Fíha tralala - plyšák

Druhou skupinou nie sú hračky, ale skôr hry. Môžeme sem zaradiť stavebnice (ako Merkur), Rubikovu kocku, Slinkyho, Céčka, ale aj mozaiky, s ktorými sa dalo vytvoriť nespočet obrázkov. Aj s obyčajným vĺčikom (hračka, ktorá sa pomocou nejakého mechanizmu alebo špagátika roztočí) sa dokázali deti zahrať celé hodiny.

Hry z nášho detstva

V 90-tych rokoch sa dostali do popredia aj rôzne elektronické hry. V žiadnom detskom vrecku nesmelo chýbať Tamagoči, v batôžku zase konzola s 999 verziami Tetrisu a spomenúť môžeme aj prvé verzie GameBoya alebo Playstation. Do obehu sa dostali aj počítačové hry, ktoré však s tými dnešnými mali podobný asi naozaj len ten názov. :) 

Retro hry a hračky do exteriéru

Najzákladnejšou exteriérovou retro hračkou je jednoznačne oranžová plastová Tatrovka, ktorá sa vyrába a predáva až do dnešného dňa. Je to síce smutné, ale medzi retro hračky do exteriéru môžeme pokojne zaradiť aj švihadlá, lopty, hokejky, puky či korčule. Oveľa menej detí v dnešnej dobe trávi voľný čas aktívnym pohybom a športom, čo môžete zmeniť práve vy – rodičia – výberom tých správnych hračiek.

Kde nájsť originálne retro hry?

V prvom rade to môžete vyskúšať na spomínaných inzertných portáloch. Na internete sa dá nájsť aj množstvo búrz, ktoré sa zameriavajú na retro predmety, medzi ktorými môžete nájsť aj hračky. Takéto burzy sa konajú aj fyzicky v rôznych mestách. Okrem toho môžete obehnúť aj rodinu a známych a spýtať sa, či na svojich povalách nemajú ešte zopár zabudnutých pokladov, ktoré by potešili vaše, ich alebo iné deti. 

Krásne hračky pre deti nájdete aj v našom e-shope. Potešiť môžete deti v rôznej vekovej kategórií, pričom naše hračky majú okrem zábavy aj edukatívny charakter, čo rozhodne ocení každý rodič.