Ako motivovať vaše deti k učeniu?

O motivácií sú na internete napísané tisícky článkov, natočené tisícky videí a podcastov a zväčša sú určené pre dospelých. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili výber tých najužitočnejších tipov, ktoré vám pomôžu motivovať vaše deti nielen k učeniu, ale aj k ďalším činnostiam nenásilnou formou.

Motivácia detí učiť sa

Pri menších deťoch väčšinou nepotrebujete hľadať žiadnu dodatočnú motiváciu, aby nasávali nové znalosti. Sú prirodzene zvedavé a aj školské učivo a možnosť si niečo prečítať, vypočítať alebo napísať je pre ne vlastne tou najväčšou odmenou a motiváciou. Pri väčších deťoch, ktoré lepšie rozumejú súvislostiam, môžete vyskúšať aj motiváciu formou vysvetlenia benefitov, ktoré z učenia plynú (nebudeš sa musieť báť písomky, v budúcnosti budeš mať lepšiu prácu atď.).

Ako motivovať deti k učeniu

Motiváciu pre učenie najlepšie skryjete tak, že požadovaná činnosť ani nebude pripomínať učenie. Práve preto sú vo svete čoraz viac populárne moderné pedagogické postupy založené na Montessori škole. Ak dieťaťu dáte do ruky napríklad detskú knižku s nejakými zábavnými úlohami, ani si neuvedomí, že sa z nej učí matematiku. Dajte mu však počítať nudné príklady a uvidíte tú „ochotu“. Hravá forma učenia a výchova k samostatnosti sú tou najlepšou formou motivácie.

Pozitívna motivácia

Pozitívna motivácia formou odmien je síce na ústupe, no nie je vôbec zlá. Neodporúča sa používať ju vo výchove (žiadne veci typu „budem ťa viac ľúbiť ak spapáš tú polievku“) pretože ide o citové vydieranie, ktoré môže deťom oslabiť prirodzenú asertivitu a v budúcnosti by sa ľahko mohli stať napríklad terčom zneužívania. Ak však dáte dieťaťu podmienku, že hrať sa na počítači môže až vtedy, keď bude mať napísané úlohy, alebo ak dostane dobrú známku v škole, pôjdete spolu kúpiť tú dlho vysnívanú hračku. Dieťa pre dosiahnutie cieľov urobí naozaj veľa.

Skupinová motivácia

Skupinová motivácia funguje rovno dvomi spôsobmi. Prvým je, kedy deti pracujú napríklad v menších skupinách na nejakom projekte, navzájom sa motivujú k jeho dokončeniu a získaniu dobrej známky. Druhý spôsob je oveľa jednoduchší – ide o prirodzenú rivalitu, súťaživosť či konkurenciu. Deti chcú byť na hodine za tie najmúdrejšie. Radi sa s tým následne pochvália a je to pre nich určitá výsada. Funguje to však skvele ako motivácia - byť lepšími ako ostatné v triede.

Príkladom pre vlastné deti

Deti budete potrebovať v živote motivovať aj k desiatkam iných činností, ktoré nesúvisia s učením. Ako motivovať dieťa aby si upratalo hračky, pomohlo vám povysávať alebo sa inak zapájalo do činností v domácnosti? A ako ho motivovať k slušnému správaniu? Dieťa vás vždy bude napodobňovať, a preto je najúčinnejšou motiváciou to, že mu pôjdete dobrým príkladom. Nie, nemusíte zaň upratovať hračky. Vždy si upracte svoje veci a rovnakú vec očakávajte aj od neho. Uvidíte, že keď začnete v útlom veku, dieťaťu to príde nielen samozrejmé a automatické, ale aj zábavné.