Ako upokojiť dieťa pred spánkom?

Detský spánok je téma, o ktorej by mohla stovka lekárov a odborníkov debatovať roky a aj tak by neprišli na žiadnu univerzálnu odpoveď, ktorá by pomohla unaveným rodičom uspať deti bez zbytočných prieťahov a plaču. Napriek tomu existuje niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu čas uspávania minimálne skrátiť. Ide pritom o úplne jednoduché techniky, na ktoré však rodičia pri vyčerpaní jednoducho zabudnú a len rezignovane čakajú, kým sa dieťa unaví plačom. Prečítajte si, ako spolu s dieťaťom pripraviť pôdu pre pokojný a bezproblémový spánok.

 

Ako rýchlo upokojiť dieťa pred spánkom

Je úplne jedno, či má vaše dieťa týždeň alebo dva roky. Jasné, že v každom veku sa už dieťa správa inak, menia sa aj jeho potreby a spánkové cykly, no v princípe deti stále potrebujú tie isté veci. Pri starších deťoch je výhodou, že ich môžete počas dňa unaviť športovou aktivitou alebo výletom. Dajte si však pozor na dlhé turistiky, deti sa potom môžu celú noc budiť a informovať vás o tom, že ich bolia nohy. :) 

Zaistite základné životné potreby

Aby mohlo dieťa rýchlo a spokojne zaspať, musí byť napapané a mať suchú plienku, v prípade väčších detí, ktoré už plienky nenosia, prázdny mechúr. Len si spomeňte, koľkokrát ste sa aj vy za posledný mesiac prehadzovali v posteli len preto, že ste si potrebovali odskočiť, ale nechcelo sa vám vstať. Určite poznáte aj ten pocit, aké je to zobudiť sa na to, že vám škvŕka v bruchu.

Zistite, či má dieťa plný komfort

Ideálna teplota na spánok je niekde medzi 16 a 20 stupňami. Ak je izba alebo spálňa prekúrená, dieťa sa spotí a môžete zabudnúť na to, že by pokojne spalo. Okrem toho si dajte pozor aj na kvalitu materiálu, z ktorého je vyrobené pyžamko alebo posteľná bielizeň. Ak bude dieťa celú noc niečo škrabať, určite vám o tom dá vedieť. V neposlednom rade nezabudnite na prísun čerstvého vzduchu a dobre vyvetranú izbu.

Menším deťom pomôžu zaručené postupy

Ak ste predsa len splnili všetky vyššie spomenuté tipy a dieťa stále plače, pravdepodobne je potrebné ho upokojiť. Menším deťom (tak do prvého roku života) najviac pomáha, keď im pripomeniete čas strávený u mamičky v brušku. Práve preto sa deti hojdajú a púšťa sa im šum. V maternici stále počuli nejakú formu šumu (prúdenie krvi, dýchanie, zvuky z vonkajšieho sveta) a stále sa hýbali spolu s mamičkou. Hojdanie a zvuk šumu (vyskúšajte napríklad nechať vo vedľajšej miestnosti zapnutý vysávač) spoľahlivo uspí každé dieťa.

Väčšie deti upokojí rozptýlenie

Väčšie deti môžu mať so spánkom problém preto, lebo majú z niečoho strach. V takomto prípade vám najviac pomôže odviesť ich pozornosť. Je to v podstate manipulatívna technika, no garantujeme vám, že rozprávky z knižky, detské video na DVD alebo 10-minút hrania sa s hračkami im pomôže zabudnúť na to, čo im nedovolilo spokojne zaspať. Pesničky z DVD FÍHA tralala rozptýlia akékoľvek myšlienky, ktoré bránia vašim ratolestiam zaspať.