Vyskúšajte naše tipy, ako naučiť deti písať

Písanie patrí medzi jednu z prvých zručností, ktoré sa deti učia pri nástupe na základnú školu. Medzi rodičmi, ale aj v materských školách, je však čoraz populárnejšie zoznámiť deti s písaním trochu skôr, a to už v predškolskom veku. Aby deti v tomto období vnímali písanie pozitívne, je potrebné pristupovať k nemu odlišne ako v škole. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov.

 

Ako naučiť deti písať

Našim prvým odporúčaním je, aby ste deti nepodceňovali. Vo veku dvoch rokov už deti bežne dokážu ovládať až 200 slov, a ďalším trom stovkám rozumejú. Keď dokážu rozoznať 30 rôznych zvieratiek, 30 dopravných prostriedkov a 30 druhov ovocia a zeleniny, prečo by nezvládli 10 základných čísloviek a menej ako 30 základných znakov v našej abecede? 

V akom veku začať?

S písaním môžete začať v podstate hneď od momentu, v ktorom vaše dieťa udrží v ruke ceruzku a zvládne s ňou kresliť po papieri alebo inej podložke. Spočiatku to, samozrejme, nebude pripomínať písanie, avšak po prvých pár ťahoch a zvládnutí základnej techniky práce s ceruzkou začnú rôzne tvary na papieri dávať zmysel. Pokojne tak môžete začať už vo veku jedného či dvoch rokov. 

Základné tvary na papier

Pri písaní je dôležitá aj technika. Pamätáte si, že ešte pred šlabikárom ste mali v škole pracovný zošit s názvom „Moje prvé čiary“? Trénovať niečo podobné zvládnete aj doma s čistým papierom. Nechajte deti robiť kruhy, čiary, vlnovky, lastovičky, V-éčka a ďalšie jednoduché tvary, pomocou ktorých získajú istotu pri práci s ceruzkou alebo inou písacou potrebou.

kniha Abeceda od Fíha tralala

Začnite s čítaním

Pred samotným písaním odporúčame deti naučiť najprv čítať. Nie je nič neobvyklé, keď štvorročné deti dokážu prečítať aspoň názov svojho obľúbeného obchodu, značky auta, rozprávky alebo iného predmetu v živote. Niektoré už prichádzajú do školy s tým, že dokážu plnohodnotne čítať. Fígeľ je v tom, že nemusíte deti učiť celú abecedu. Naučte ich napríklad len 10 písmen/hlások, s ktorými dokážu vyskladať množstvo slov. 

Kreslenie ako pomôcka

Konečne sa dostávame k poslednému, avšak najdôležitejšiemu tipu. Nepozerajte sa na písanie očami dospeláka. Vnímajte ho skôr ako formu kreslenia. Dieťa nakreslí akékoľvek svoje obľúbené zvieratko a rovnako dokáže nakresliť aj akékoľvek písmenko. Písmenká (aj čísla) sa často navyše podobajú na rôzne predmety, ktorých názov začína alebo končí tým konkrétnym písmenom (O ako oči, S ako zvuk, ktorý vydáva had a podobne). Vďaka tomu si deti dokážu ľahšie zapamätať a následne „nakresliť“ písmenko, čím napíšu celé slová alebo dokonca vety. Deťom dokáže pomôcť aj taká banálna vec, ako je vymaľovávanie písmenok a čísiel v omaľovánkach.