Pohybové hry pre najmenších aj pre MŠ

Hľadáte originálne pohybové hry, ktoré by mohli zabaviť vaše deti? V dnešnom článku si ukážeme niekoľko skvelých tipov na originálne aj tradičné pohybové hry pre najmenšie detičky (od jedného roka), pre deti navštevujúce materskú školu, ale aj pre väčšie deti, ktoré vyžadujú trochu náročnejšiu a zaujímavejšiu formu zábavy.

 

Pohybové hry

Čo je to vlastne pohybová hra? V princípe môžeme povedať, že je to ľahká nešportová a nesúťažná činnosť, ktorá má za úlohu rozvinúť hrubú, ale aj jemnú motoriku detí. Pri väčších deťoch môžeme pohybové hry predsa len okoreniť aj trochou športu alebo súťaže, no stále by v týchto aktivitách malo dominovať slovo „hra“, ktoré ich odlišuje od klasických športov či súťaží.

Pohybové hry pre najmenších

Deti mladšie ako 12 mesiacov asi len ťažko zabavíte nejakou pohybovou hrou a ak sa vám to aj podarí, nebudú jej venovať pozornosť dlhšie, ako pár minút. Od veku jedného roka sa to však zlomí, a detičky začínajú popri chôdzi aj intenzívne opakovať to, čo vidia u dospelých. Malú rozcvičku, ktorá je zložená z úkonov ako čup, rúčky hore či otočka deti ľahko zvládnu. Pokojne môžete vyskúšať aj kolo, kolo mlynské či iné riekanky. 

Pohybové hry pre deti v MŠ

V materskej škole sa pre deti otvára obrovské množstvo náročnejších pohybových hier. Skákanie panáka, schovávačka, naháňačka, ale aj prekonávanie rôznych opičích dráh na preliezkach sú aktivity, ktoré dokážu zabaviť deti na celé hodiny. Spoločne s nimi môžete staviť aj na napodobňovanie zvieratiek, napríklad pomocou rôznych zábavných detských DVD

 

DVD Cvičíme od mala - Fíha tralala

Pohybové hry pre väčšie deti

Väčšie deti vyžadujú aj náročnejšie a zábavnejšie pohybové hry, ktoré sú zväčša spojené s nejakým športom. Nemusí to však byť šport v tradičnom ponímaní. Tradičná vybíjaná, ale aj ľahká gymnastika (ako sú kotrmelce či zábavné zostavy na hrazde) sú aktivity, ktoré si deti zamilujú aj na telesnej výchove v škole. 

Prečo pohybové hry?

Prečo by ste mali deti motivovať hrať sa v skupine pomocou pohybových hier? Existujú na to dva rozumné dôvody. Prvým je, že zdravý pohyb na čerstvom vzduchu je pre deti tým najkvalitnejšie stráveným voľným časom. Druhý, a ten najdôležitejší dôvod je, že unavené a vybehané deti sú oveľa pokojnejšie a skôr zaspia, čo ocenia všetci unavení a obetaví rodičia. :)