Didaktické hračky: Kedy ich zaradiť do výchovných postupov?

Didaktické pomôcky – termín, ktorý každý z nás už niekedy počul a jeho presnú definíciu by vám vedela vysypať z rukáva každá učiteľka v materskej škôlke či na základnej škole, ale samozrejme aj na vyšších stupňoch. Vedeli ste však, že existujú aj didaktické hračky – a to aj pre deti, ktoré ešte nie sú školopovinné? Dnes si niekoľko takých hračiek ukážeme a vysvetlíme si, prečo sú vlastne didaktické.

Didaktické hračky

Didaktické hračky sú predmety, ktoré deti vnímajú ako klasické hračky. V skutočnosti však majú za úlohu previesť ich akýmsi „tutoriálom“ na zvládnutie konkrétnej činnosti. Dieťa má možno pocit, že sa len hrá, no v skutočnosti trénuje praktickú zručnosť, ktorú bude využívať počas celého svojho života.

Didaktické pomôcky

Ako didaktické pomôcky sa často označujú najmä rôzne predmety, ktoré sú určené už pre školopovinné deti a majú im pomôcť ľahšie zvládnuť nadobudnutie nejakej zručnosti alebo vedomosti – a to v prvom rade hravou formou. Neskrývajú sa za to, že by boli hračkami. Majú len motivovať deti k učeniu tým, že učenie môže byť aj zábavné.

Hračky na rozvoj pohybu

Didaktické hračky sú často určené aj na rozvoj pohybu – napríklad na rozvoj jemnej motoriky u malých detí, Navliekanie korálok, prepchávanie rôznych tvarov cez adekvátne otvory, ale aj zatĺkanie guľôčok do jamky – to všetko môžu byť didaktické hračky, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu so správnymi vývinom.

Hračky na učenie

Didaktické hračky pre škôlkarov môžu napríklad obsahovať aj čísla, písmenká, farby, zvieratká a mnoho ďalších vecí, ktoré by malo dieťa vedieť pomenovať ešte pred nástupom na základnú školu. Magnetická tabuľa s číslami pomôže dieťaťu spočítať si dôležité hračky ešte predtým, než nastúpi do prvej triedy základnej školy.

Hračky pre ovládnutie základných zručností

Umývanie si zúbkov, zaväzovanie šnúrok, zapínanie gombíkov, zamykanie kľúčom v zámku – aj na takéto a iné činnosti existujú didaktické hračky. Obľúbené sú najmä tabule, ktoré sú plné podobných aktivít a deti si ich môžu trénovať na jednom mieste. Sú to takzvané activity boardy, ktoré šikovný otecko dokáže vyrobiť aj doma.