Kam na rodinný výlet na Slovensku?

S príchodom vyšších teplôt, slnečných dní a definitívnym odchodom zimy sa nám vo voľnom čase otvára veľké množstvo možností, kam sa vybrať s deťmi na výlet. Zážitkové atrakcie, športové aktivity, ale aj „obyčajné“ zaujímavé miesta. O tie na Slovensku naozaj nie je núdza. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu osviežiť pamäť a zahájiť tohtoročnú výletnú sezónu.

Obrázek článku

Rodinné výlety bez návštevy nákupného centra

Z našich tipov na výlety ako prvé vyhodíme všetky tie, ktoré majú niečo spoločné s časom stráveným v obchodných domoch alebo kinách. Nie že by sme chceli tento typ aktivít nejako odsúdiť a aj na takýchto miestach sa dá kreatívne využiť čas (napríklad vtedy, keď je v obchodnom centre nejaké kultúrne predstavenie alebo deň detí), no túto možnosť nechajme radšej na všetky upršané a chladné dni od októbra do februára, kedy sa toho dá s deťmi vonku podniknúť len málo. Naše tipy pozostávajú z aktivít, ktoré sa v drvivej väčšine prípadov (alebo aspoň v čo najväčšej možnej miere) dajú absolvovať vonku na čerstvom vzduchu. 

Rodinné výlety na Slovensku za históriou

Slovensko sa môže pochváliť obrovským množstvom významných historických pamiatok. S návštevou múzea u detí asi až tak úplne nezabodujete, no napríklad hrady a zámky sú v našej krajine naozaj na každom kroku a na mnohých z nich býva aj pravidelne každý deň rôznorodý animačný program pre deti, prehliadky, ale aj aktivity, ktoré si deti môžu vyskúšať na vlastnej koži.

Kam na rodinný výlet do prírody?

S väčšími deťmi (staršími ako 10 rokov), sa dá na Slovensku absolvovať v podstate aj akákoľvek vysokohorská turistika. S menšími si však radšej vyberte menšie lokálne ciele, napríklad na blízku rozhľadňu alebo navštevovanú prírodnú pamiatku, kam vedie turistický chodník alebo sa dá prísť relatívne blízko aj s autom. S najmenšími deťmi v kočíku (deti do troch rokov), nespravíte chybu ani pri návšteve zoo, botanickej záhrady či nejakého lesoparku. 

Výlety s rodinou pre aktívnych

Splavy riek, jazda na koni, športové dni, no pre odvážnejších aj paragliding. O pohybové atrakcie nie je núdza v žiadnom Slovenskom okrese. S neustále sa zlepšujúcim počasím budú pribúdať rôzne športové a detské dni či lokálne festivaly, na ktorých sa okrem aktivít môžete tešiť aj na vystúpenia obľúbených detských interpretov, napríklad aj koncerty škriatka FÍHA.

„Letné“ výlety pre chladné dni

Aj počas tých chladnejších dní sa dá s deťmi absolvovať vyslovene letný výlet. Deti predsa milujú kúpaliská! Stačí len nájsť najbližšiu krytú plaváreň či dokonca akvapark, v ktorom je niekoľko vnútorných bazénov alebo vyhrievané vonkajšie a môžete si užiť vodné radovánky aj v prípade, že bude okolo vás poletovať nejaký ten aprílový sneh.