Hyperaktivita u detí – príznaky, príčiny a riešenie

Hyperaktivita u detí sa stala v posledných rokoch doslova strašiakom pre mnohých rodičov. Často sa mylne spája s núteným užívaním liekov na báze sedatív či s problémami detí pri učení. Pritom samotná hyperaktivita sa často objavuje aj u tých najmenších detičiek. Aké sú jej typické príznaky a existuje riešenie na hyperaktivitu?

Hyperaktivita a ADHD

V dnešnej dobe máme o hyperaktivite a ďalších poruchách pozornosti oveľa komplexnejšie informácie, ako pred 20 rokmi. V tej dobe boli deti buď „neposlušné“, alebo sa „zle učili“, alebo ich rovno poslali do pomocnej školy. Dnes vieme, že existuje celá paleta rôznych slabších či výraznejších porúch pozornosti, na ktoré existujú odlišné spôsoby terapie a liečby. 

Hyperaktivita u detí

Hyperaktivita spôsobuje v detskom mozgu to, že dieťa nedokáže rozoznať dôležitosť podnetov okolo seba. Preto vo väčšine reaguje na všetky rovnako. Hyperaktivita sa často spája s ADHD (v niektorých prameňoch sa dokonca označuje za tú istú poruchu). Deti s ADHD nevydržia udržať pozornosť na jednu činnosť či vec. Ak sa mu napríklad snažíte niečo povedať, dve sekundy vás vníma a okamžite jeho pozornosť strhne napríklad okoloidúce auto.

Príznaky hyperaktivity u detí

To, že dieťa behá ako pojašené alebo ho nemôžete uspať po tom, čo zjedlo veľký objem sladkého, neznamená, že je hyperaktívne alebo že trpí ADHD. Nezabúdajte, že vo väčšine prípadov sú deti proste deťmi. ADHD sa prejavuje v podstate pri akejkoľvek činnosti počas celého dňa. Väčšina detí aj zo slabších foriem hyperaktivity a ADHD vyrastú, niekedy vo veku troch, inokedy aj vo veku 6, 10, či dokonca v dospelosti. Niektoré deti však potrebujú na zvládnutie ADHD podať pomocnú ruku. Deti s ADHD dokonale udržia pozornosť napríklad pri pozeraní rozprávky na detskom DVD alebo hraní sa s telefónom alebo počítačom, kde sa rýchlo a intenzívne menia obrázky a zvuky.

Hyperaktivita u bábätiek

Hyperaktivita sa dá vďaka moderným štúdiám diagnostikovať už pri bábätkách. V tomto veku patria medzi najčastejšie príznaky zvýšená citlivosť na rôzne podnety. Rovnako sa môžete stretnúť aj s naozaj malým objemom spánku. Novorodenci väčšinou dokážu prespať aj 22 hodín denne. Ak dieťa spí len pár hodín, môže ísť o príznaky hyperaktivity. Príčina vzniku tejto poruchy zatiaľ nie je úplne preskúmaná.

Hyperaktívne dieťa - aké je riešenie?

Ak spozorujete u detí príznaky ADHD a hyperaktivity, neodkladajte návštevu lekára a psychológa. Nemusíte sa báť, že dieťaťu naordinuje lieky na utlmenie. Väčšinou si s ním len pohovorí, správne diagnostikuje poruchu pozornosti a dá vám množstvo dobrých rád, ako s dieťaťom komunikovať a ako mu pomôcť naučiť sa lepšie sústrediť na to, čo práve robí alebo vníma. Medikamentózna liečba je až úplne krajné riešenie.