Obľúbené detské hry pre lepšiu pamäť

Pamäť si nepotrebujú trénovať len dôchodcovia pomocou krížoviek, ale aj mladšie ročníky. Ideálne je, ak s tréningom pamäte začneme už v detstve. V dnešnom krátkom článku si predstavíme niekoľko hier, ktoré pomáhajú deťom trénovať práve pamäť a pozornosť.

 

Hry pre lepšiu pamäť

Na našom blogu, ale aj na rôznych seminároch sa často rozoberá tréning jemnej a hrubej motoriky. Rovnako dôležité je však aj trénovanie detskej pamäte. Deti to ocenia najmä pri nástupe do školy, kde si budú musieť niektoré veci jednoducho pracne memorovať. Aby sa im veci naspamäť učili ľahšie, môžu si už od malička trénovať pamäť pomocou zábavných hier.

Pexeso

Deti dokážu v pohode hrať pexeso už od veku 2 rokov. Môžete pokojne začať s jednoduchými obrázkami, ktoré zahŕňajú rozličné farby či číslovky, vďaka čomu sa deti učia aj tie. Na začiatok vám bude stačiť pexeso s 20 dielikmi (10 párov obrázkov). Už po pár dňoch však deti „zmastia“ aj pexeso, v ktorom budú musieť hľadať správny pár medzi päťdesiatimi ďalšími.

Otázky a odpovede pre deti

Poznáte hry s otázkami a odpoveďami, ako je napríklad obľúbené Slovensko či Európa? Rovnaké otázky a odpovede sa dajú kúpiť aj pre deti. Na hranie tejto hry je dôležité, aby dieťa už rozprávalo (čomu sme sa venovali v našom predchádzajúcom článku). Hry zahŕňajú ľahké otázky, ako napríklad akej farby je požiarnicke auto, kto nám nosí poštu, aké je naše hlavné mesto a podobne. Budete prekvapení, akú skvelú pamäť majú deti. Kartičky sa po pár hrách naučia doslova naspamäť.

Montessori hračky a pravidelnosť

Na trhu nájdete aj množstvo Montessori hračiek a hier, ktoré sú určené práve na rozvoj pamäte hravou formou. Pri rozvoji pamäte je dôležitá aj pravidelnosť. Vyberte si jeden deň v týždni, napríklad nedeľu poobede, počas ktorej sa budete vždy venovať deťom a hrám na rozvoj ich pamäte. Podobne, ako aj pri každej inej zručnosti, opakovanie je matkou múdrosti.

Hlavolamy a aktivity boardy

Poslednou kategóriou hier na rozvoj pamäte a „šikovnosti“ sú rôzne hlavolamy a aktivity boardy, kde musia deti prísť na to, ako sa dostať dovnútra, ako dostať guľôčku von a podobne. Dajú sa kúpiť celé sady rôznych geometrických hračiek a skladačiek, ktoré nedajú vašim deťom pokoj dovtedy, kým ich všetky nevyriešia (alebo deti nedajú pokoj vám) :).