Hračky pre bábätká – ako pomáhajú k správnemu vývoju?

Bábätká sa už od prvých dní svojho života zoznamujú s okolitým svetom. Spoznávajú prvé tvary, zvuky, zmenu teploty aj svetelných podmienok. Správny vývoj zmyslov vášho bábätka môžete podporiť aj výberom vhodných predmetov a hračiek, s ktorými sa vaše dieťa môže hrať. Máme pre vás zaručené tipy, ktoré by rozhodne nemali chýbať žiadnemu bábätku.

hracky-pre-babatka

Hryzadlá

Skvelým darčekom pre malé dieťa je napríklad kvalitné hryzadlo. Ideálne sú napríklad hryzadlá z dreva a kaučuku či iných nezávadných materiálov. Dieťa môže rúčkami aj zúbkami rozlišovať jednotlivé povrchy, ich tvrdosť, a okrem toho hryzadlo pomôže aj pri nervozite z prerezávania prvých zúbkov.

Zvukové hračky

Zvukové hračky upútajú deti svojim zvukovým prejavom. Dajte si však pozor, aby neboli zbytočne príliš hlasné. Nepotrebujete hračky hrajúce desiatky otravných melódií, skvele pomôže aj detská zvonkohra alebo hrkálka. Ideálne je, ak si ju opäť dieťa môže vziať do ruky a preskúmať, čo to vydáva ten zaujímavý zvuk.

Hmatové hračky

Hmatové hračky sú podobné ako hryzadlá a pomáhajú deťom rozlišovať jednotlivé materiály a tvary. Pozor si dajte na ostré hrany. Hmatové hračky by nemali byť príliš ťažké a ideálne je, ak sú mäkké a oblé. Keď ich ležiace bábätko dvíha nad hlavičku a náhodou sa mu hračka vyšmykne a spadne na tvár, nesmie mu ublížiť. Medzi hmatové hračky patria napríklad aj plyšáky

BÁBIKA FÍHA TRALALA A PLYŠÁK DINO DISCOTEKUS

Zrakové vnemy

Jemné svetielka ale aj hračky hrajúce desiatkami farieb podporia vaše dieťa v tom, aby sa rozpozeralo na svet okolo seba, Opäť si dajte pozor na hračky, ktoré svietia príliś prudko. Množstvo zo spomínaných hračiek nájdete aj v praktických kombináciách. Hryzadlo, ktoré je mäkké, farebné a zároveň aj hrká je pre dieťa tou najlepšou voľbou.

Predmety dennej spotreby

Na záver od nás dostanete dobrú radu. Nemusíte sa zahltiť desiatkami hračiek pre bábätko, ktoré využijete sotva niekoľko dní či týždňov. Pre deti sa pokúste vybrať aj predmety s vašej domácnosti. Kúsok drievka, ponožka, plastová lyžička alebo pevne uzavretá nádobka s hrkajúcou ryžou a iné BEZPEČNÉ predmety často zabavia dieťa viac, ako drahá hračka z obchodu.