Pripravte pre vaše deti domáce divadlo

Mobil, televízor, tablet, … skvelí pomocníci pri výchove detí plní veselých a náučných pesničiek či rozprávok. Množstvo ľudí (najmä milovníkov divadla) by nám však dalo za pravdu, že živé vystúpenie má oveľa väčšie čaro. Chcú si vaše deti pozrieť napríklad rozprávku o vlkovi a kozliatkach? A čo keby ste im radšej zahrali divadlo? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

Domáce divadlo pre deti

Domáce divadlo môžete pre deti pripraviť aj ako veľké prekvapenie. Ak si večer sadnú pred televízor a budú čakať svoju obľúbenú rozprávku, zhasnite svetlá, zdvihnite pomyselú oponu a zahrajte im živé divadlo. Myslíte si, že by ste sa pred deťmi cítili trápne? Nebojte sa, budú hltať každé vaše slovo so zatajeným dychom rovnako, ako keď im čítate rozprávku.

Hra pre deti

Akú divadelnú hru pre deti vybrať? Nemusí to byť nutne niečo, čo už poznajú. Na prvý raz je to však dobrá voľba. Ak je ich najobľúbenejšia rozprávka napríklad o spomínanom vlkovi, stačia vám v princípe 2 jednoduché masky – vlk, a kozliatko/mama koza. Môžete ich však prekvapiť aj s príbehom, ktorý nepoznajú a budú napäto očakávať, čo sa stane.

Hrané divadlo

Prvou možnosťou je zahrať klasické divadlo. Nezabudnite aj na správnu atmosféru – nejaké svetlo namierené na provizóne pódium, komfortné hľadisko, a keďže ste v pohodlí domova, tak aj nejaké to občerstvenie. Výborným tipom je použiť televízor ako pozadie. Ak sa napríklad scéna odohráva v lese, môžete tam pustiť video so zábermi z lesa a podobne. Skvele to dotvorí atmosféru.

Bábkové divadlo

Ak by ste sa cítili komfortnejšie „za oponou“, nechajte hlavné úlohy bábkam a prepožičajte im len svoj hlas. Nemusíte si teraz nakupovať obrovské množstvo postavičiek. Ľahko použijete bábiky a plyšáky, alebo môžete skúsiť ušiť vlastných mojkáčikov, respektíve maňušky na ruky vyrobené zo starej posteľnej bielizne.

Deti ako herci

Aby si vaše ratolesti naozaj divadlo užili, môžete ich zakomponovať ako hercov. Buď sa s nimi naučíte priamo nejaký kratučký text, alebo ich zatiahnete do deja nečakane (napríklad ich napadne vlk a budú musieť utekať). Nemusíte sa však báť, že by sa deti hanbili alebo nechceli divadlo hrať. Pravdepodobne to samé vyskúšajú skôr, než to vôbec napadne vás. Pri tejto činnosti si dokonale budujú predstavivosť a prejav. Vrcholom vašej hry môže byť krátke predstavenie aj pre malé publikum: Napríklad pre babku či dedka.