Hračky so zrkadlom nie sú zábavné len pre bábätká

Všimli ste si, že veľké množstvo detských hračiek má v sebe integrované zrkadlo? To nie je žiadna náhoda – zrkadlo má v detských hračkách mimoriadne dôležitú funkciu. O tom, ako sa dá využiť zrkadielko na hračke, či sa deti môžu zabaviť aj s klasickým zrkadlom a aké hry do zrkadlom vymyslieť pre deti v rôznom veku sa porozprávame v dnešnom článku.

Hračky so zrkadlom

V obchodoch a e-shopoch nájdete veľké množstvo detských hračiek, ktorých súčasťou je aj zrkadlo. Primárne ide o rôzne Montessori hračky, ktoré majú za úlohu pomôcť deťom s rozvojom ich predstavivosti, vnímania priestoru, ale ukázať im aj hru svetiel či ich vlastnú tváričku. Ako sa presvedčíte nižšie, so zrkadlom sa zabavia deti každého veku.

Hry so zrkadlom pre bábätká

Na hryzadlách, hrkálkach, ale aj plyšákoch pre bábätká nájdete dnes okrem iných zaujímavostí (ako sú rôzne tvrdé povrchy, farby, šušťavé či ligotavé prvky) aj práve spomínané zrkadielka. Bábätká sa v nich dokážu obzerať a čudovať sa nad vlastnou existenciou, robiť prvé grimasy, ale aj sa smiať spoločne s tým „druhým“ bábätkom v zrkadle. 

Hry so zrkadlom pre malých objaviteľov

Pre detičky vo veku do troch rokov môžete tiež nájsť zaujímavú hračku založenú na zrkadlách. V tomto veku už deti plus mínus chápu, ako zrkadlo funguje a skúšajú, čo všetko dokáže. Ak chcete dieťa zabaviť, zatancujte si spoločne pred zrkadlom alebo mu ukážte, ako môže cvičiť, ale aj trénovať prvé slová, čo je pred zrkadlom oveľa jednoduchšie. 

Hry so zrkadlom pre škôlkarov

Škôlkari radi objavujú aj trochu komplikovanejšie zrkadlá. Ako vyzerá odraz v deformovanom zrkadle? Aký odraz je na vnútornej a aký naopak na vonkajšej strane polievkovej lyžice? Prečo sa obraz mení, keď zrkadlo ohýbame? Ako sa zo zrkadla odráža napríklad laser a aké kúzlo deti uvidia, ak sa postavia medzi dve na seba otočené zrkadlá?

Hry so zrkadlom pre školákov

V školskom veku sú zrkadlá jednou z najzaujímavejších vecí, ktorá sa učí na prvých hodinách fyziky. Aj domu si napríklad pomocou návodov z YouTube môžete vyskúšať množstvo jednoduchých vedeckých pokusov. Ako so zrkadlom odraziť svetlo na vybrané miesto a ako napríklad funguje periskop? A čo taká zrkadlovka pre malých fotografov? Zrkadlá sú naozaj neobmedzenou studnicou zábavy a nápadov.