Maľovanie a deti: Ako začať maľovať?

V dobách, keď vyrastali dnešní tridsiatnici a staršie generácie sme o nejakých smartfónoch, internete a podobných kratochvíľach ešte ani nesnívali. Najčastejšie zakazovanou zábavou býval tak maximálne televízor s kanálmi, ktorých počet sa dal zrátať na jednej ruke a ich program vôbec nebol zaujímavý, a ak ste patrili k tým, čo mali v rodine počítač, iste si spomínate, že ani tých počítačových hier nebolo až toľko. Dokázali sme sa však zabaviť stovkou iných spôsobom a medzi jeden z najobľúbenejších patrilo aj kreslenie a maľovania.

Maľovanie pre deti

Maľovanie a kreslenie je pre deti jednou z tých najlepších aktivít. Nestojí skoro nič, stačí vám k tomu čistý papier a ceruzka, farbičky či iné písacie potreby. Dokonale rozvíja jemnú motoriku, ktorú môžu trénovať už menšie detičky a využijú ju pri hodinách písania v prvom školskom roku, no dokáže aj brutálne nakopnúť rozvoj kreativity a človek niekedy až žasne nad tým, čo všetko zo svojej hlavičky dieťa ochotne prenesie na papier. 

Ako začať maľovať?

Hlavne pri menších detičkách rozhodne nie je vhodné dať im hneď do ruky štetec a vodové alebo temperové farby. Postačí nejaká voskovka (vyberajte si také, ktoré nie sú jedovaté, lebo najmenšie detičky ich určite budú chcieť ochutnať) a papier. Ak už dieťa rozpráva, bude pravdepodobne chcieť, aby ste väčšinu vecí nakreslili vy. Dieťa následne bude chcieť hlavne vyfarbovať. Tým sa dostávame k ďalšiemu tipu – začnite omaľovánkami. Čiernobiele obrázky, ktorým deti vdýchnu život sú oveľa zaujímavejšie, ako čistý biely papier.

Maľovanie pre deti – hry

So škôlkarmi si môžete zahrať aj nejaké hry, ktoré zahŕňajú kreslenie a maľovanie. Ak ste už niekedy hrali Activity, určite viete, čo máme na mysli. Zahrať si to však môžete aj len dvaja, nie ako teamy proti sebe. Dieťa niečo maľuje a vy musíte uhádnuť, čo to je. Následne sa vymeníte. Dieťa sa tak učí rozpoznávať predmety ešte v štádiu, kedy ich len kreslíte, ale aj nakresliť niečo v takej podobe, aby to spoznali aj ostatní ľudia. 

Maľovanie pre najmenšie deti

V hračkárstvach sa dá často kúpiť aj set knižiek s omaľovánkami pre vyfarbovanie s vodnou fixou. Ide asi o najbezpečnejší spôsob, pri ktorom dieťa nemôže zjesť nič nebezpečné, ani znehodnotiť vaše steny, sedačku alebo iné veci v domácnosti farbami. V knižke sú biele obrázky s čiernymi linkami ako v klasických omaľovánkach. Do špeciálnej fixky sa naleje asi pol deci čistej vody, a keď jej hrotom dieťa prechádza po listoch, obrázky začnú ukazovať svoje skutočné farby. Keď knižka uschne, opäť ostane čiernobiela, takže sa k nej dieťa môže vracať pravidelne. 

Maľovanie pre pokročilých

Ak máte doma škôlkara, ktorý naozaj väčšinu svojho času strávi s farbičkami alebo inými pomôckami na maľovanie v ruke, neváhajte mu kúpiť kvalitné maliarske farby, stojan, ale dokonca aj skutočné plátno. Verte, že to bude dieťa vnímať ako ten najlepší darček. Ak máte v okolí takú možnosť, čo najskôr ho prihláste do výtvarnej. Ak má naozaj talent, za pár rokov sa tým môže hravo živiť, napríklad ako grafik.