Hračky do vody: Ako ich účinne zbaviť nečistoty a plesne?

Hračky do vody detičky milujú. Hra vo vani s gumenou kačičkou či striekacou pištoľou je obrovská zábava, avšak prináša aj veľké riziká – sú plné špiny, plesní a baktérií.

 

Ako hračky zbaviť nečistôt a škodlivín, aby boli bezpečné a zdravotne nezávadné?

Sú hračky do vane pre dieťa nebezpečné? 

Na prvý pohľad sú to nevinné hračky, s ktorými sa deti hrajú pri kúpaní, avšak skrývajú nebezpečenstvo. Autíčko či delfín, s ktorým sa dieťa šantí vo vani a dáva si ich do úst, totiž obsahuje veľké množstvo baktérií a plesní. Je to potvrdené rodičmi aj vedeckými štúdiami. 

Vo väčšine prípadov je detský imunitný systém je schopný bojovať proti patogénom, ktoré sa v hračkách do kúpeľa môžu vyskytovať. Dôležité je však pravidelné čistenie hračiek a správny výber kvalitnej hračky, ktorá neprepúšťa vodu a tým pádom sa v nej nevytvoria plesne.

4 možnosti, ako zbaviť hračky do kúpeľa nečistôt a plesní

Dezinfekčné utierky na hračky do vody

Vlhčené antibakteriálne utierky sú pre množstvo detských hračiek do vane prvou pomocou a jednorazovým utretím ich dokážu zbaviť väčšiny nečistôt. Vreckovky obsahujú účinné látky, ktoré ‚pôsobia proti baktériám, vírusom a plesniam. Prípadne si zožeňte špeciálne obrúsky na hračky s obsahom oxidov, ktoré sú určené priamo na utieranie hračiek či cumlíkov.

Ocot alebo savo proti plesniam na hračkách

Pre odolnejších je tu savo, ktoré účinne odstraňuje plesne z každého povrchu. Ak dezinfekčné prostriedky príliš nemusíte, skúsiť môžete aj jablčný či iný ocot, ktorý naneste na hračku a nechajte pôsobiť. Je dokázané, že už po polhodine pôsobenia dokáže ocot zneškodniť veľa patogénov. Následne hračky opláchnite čistou vodou.

Dajte hračky do umývačky

Jednoduchým, avšak vysoko účinným spôsobom, ako zbaviť hračky do vane pre deti všetkých nečistôt a baktérií, je vložiť ich do umývačky riadu. Položte ich do horného koša umývačky a zapnite program s najvyššou teplotou. Vybrať von by ste mali čisté a zdravotne nezávadné hračky, s ktorými sa môžu deti bez obáv opäť hrať. Pre istotu si však predtým skontrolujte odporúčanie výrobcu, keďže sa môže stať, že niektoré hračky by sa mohli v umývačke poškodiť.  

Prevarte hračky 

Metóda, ktorá funguje a hračky stopercentne zbaví všetkého neželaného, je povariť ich, presnejšie prevariť. Vriaca voda hračky dokonale sterilizuje – či už ide o hračky z tvrdého plastu, alebo penové vecičky. Stačí naliať vodu do veľkého hrnca, priviesť k varu, nechať niekoľko minút namočené vo vode, potom predmety opatrne povyberať a nechať vysušiť.