5 tipov, ako posilniť duševné zdravie detí

Aj dieťa sa môže cítiť preťažené, vystresované a nervózne. Je preto veľmi dôležité deti podporovať a dbať na ich duševnú pohodu. Dieťa sa potrebuje cítiť v bezpečí a vyžaduje uistenie a podporu, ak je smutné alebo neisté.

Viete, ako posilniť duševné zdravie u detí? Tu je 5 každodenných návykov, ktoré pozitívne vplývajú na detskú psychiku. 

Rutina ako základ pohody dieťaťa

Deti zbožňujú pravidelnosť. Dookola by pozerali tú istú rozprávku, počúvali stále rovnaký príbeh, zamilujú si jednu pesničku a rady sa vracajú na obľúbené miesta. Vysvetlenie je jednoduché – opakovanie im dodáva pocit istoty a možnosť mať pod kontrolou, čo sa bude diať. Je pre nich veľmi dôležité, aby sa veci nemenili za pochodu, najmä pre menšie detičky je každodenná rutina základom. Aby vedeli, čo majú robiť, čo sa od nich očakáva a čo môžu oni očakávať od vás. Nepodceňujte stabilný čas raňajok, spoločné obedy za jedným stolom ani čítanie pred spaním. Pri starších deťoch to skúste so zoznamom časov, aby vedeli, s čím majú doma pomôcť a kedy je čas ísť do postele. Špeciálnou kategóriou, ktorá významným spôsobom pôsobí na psychiku detí, sú vaše rodinné rituálny – sobotný výlet s celou rodinou, nedeľný zákusok alebo narodeninové oslavy

Vymedzený čas na oddych a zábavu

Deti potrebujú, podobne ako dospeláci, oddychovať a zabávať sa. Aj keď sa možno zdá, že v škôlke sa tiež iba hrajú a nič iné nerobia, nie je to celkom tak. Od dieťaťa sa všade vyžaduje určitý výkon a s vekom sa to stupňuje. Aj z toho dôvodu je nevyhnutné, aby sa naučili cielene oddychovať – či už pri obľúbenej aktivite, ktorú radi robia, alebo jednoducho vypli a na nič sa nesústredili.

Emóciou proti zmene nálad u detí

Naučte dieťa vyjadriť emócie a neskrývať zmeny nálad. Ak sa hnevá, rozoberte to, rovnako tak jeho stres či nervozitu.  Je dôležité diskutovať o pocitoch a o tom, že sú celkom normálne a netreba sa za ne hanbiť. Vysvetlite mu, že neexistuje dobrá alebo zlá emócia, podstatné je naučiť sa s ňou pracovať a správne na ňu reagovať.

Pozitívne myslenie dieťaťa

Deti o sebe mnohokrát pochybujú a úlohou rodičov je naučiť ich zdravej sebadôvere. Tvrdenia ako: „To nezvládnem,“ či „Nikto ma nemá rád,“ im pomôžte vyvrátiť a spoločne hľadajte dôkazy pre a proti týmto negatívnym myšlienkam. Jednoduchý spôsob, ako im pomôcť praktizovať návyky pozitívneho myslenia, je viesť ich k vďačnosti za maličkosti.  Poďakujte sa spolu každý večer, za čo ste vďační a čo sa vám podarilo. A spolu sa tešte z úspechov toho druhého.

Pevné sociálne väzby pre duševnú pohodu detí

Veďte deti k spolupatričnosti k rodine, kamarátom aj spolužiakom. Sociálna podpora a dôvera v iných ľudí sa spája s pozitívnym duševným zdravím ľudí – a deti nie sú výnimkou.