Čo potrebuje dieťa do škôlky? Toto sú nevyhnutnosti každého škôlkara

Máte doma budúceho škôlkara? Je to veľká vec, ktorá si zaslúži poctivú prípravu. Je dôležité spraviť si prieskum a hľadať cenné informácie, aby ste vedeli, čo dieťa pri nástupe do škôlky musí mať. Viete, aká je základná výbava dnešného škôlkara

Zoznam vecí, ktoré treba deťom do škôlky

Hoci sa môže zdať, že škôlkar veľa vecí nepotrebuje, predsa len si dajte tú námahu a po zápise a prijatí dieťaťa do škôlky zistite, aké pomôcky si má so sebou v septembri pri nástupe do škôlky priniesť. Každá škôlka má svoje vlastné zoznamy, ktoré sa môžu trochu odlišovať, a preto je najlepšie riadiť sa podľa pokynov, ktoré tá-ktorá škôlka rodičom poskytne. Zvyčajne pokyny dostanú priamo rodičia, prípadne je zoznam, čo potrebuje dieťa do škôlky, sprístupnený na nástenke škôlky, alebo ho nájdete na internetovej stránke materskej školy. Odporúčame prečítať si ho hneď v prvý deň škôlky, respektíve ešte počas letných prázdnin, aby ste boli na september pripravení. 

Základná výbava do škôlky

Existujú základné pomôcky, čo treba v škôlke a v zásade sa nelíšia. Čo budete potrebovať v každej škôlke na Slovensku?

Hygienické potreby pre škôlkara

Malý škôlkar si do škôlky prináša hygienické potreby, a to vreckovky, toaletný papier, vlastný plastový pohárik, zubnú kefku, pastu, uterák, hrebeň a mydlo. Niekedy to môžu byť aj vlhčené utierky, plienky či lieky. Tento zoznam berte ako orientačný, niektoré predškolské zariadenia vyžadujú od rodičov viac, iné naopak časť z toho zabezpečujú z vlastných zdrojov.

Prezuvky, pyžamo a náhradné oblečenie do škôlky

Základom každého škôlkara sú prezuvky, pyžamo a niečo na prezlečenie, ak by bolo nutné vymeniť ranné oblečenie. Ideálnymi topánkami na prezutie sú pohodlné papuče. Čo sa vhodného pyžama týka, odporúča sa dvojdielny komplet na spanie pozostávajúci z trička s dlhými rukávmi a dlhých nohavíc v chladnejšom období, počas jarných a letných mesiacov dieťaťu nachystajte aj verziu pyžama s krátkymi nohavicami a tričkom s krátkymi rukávmi. V skrinke škôlkara by nemalo nikdy chýbať ani náhradné oblečenie – tepláky, legíny, pohodlné tričko s krátkym a dlhým rukávom, ponožky a spodná bielizeň pre prípady, ak by bolo potrebné dieťatko prezliecť. 

Potreby na maľovanie pre dieťa

Kreslenie a maľovanie v škôlke nesmie chýbať. Nevyhnutnosťou sú pastelky, vodové farby, štetce či farebné papiere, ktoré zvyčajne zabezpečujú škôlky, avšak môže sa stať, že je to po vzájomnej dohode v rodičovskej réžii. 

Posteľná bielizeň do škôlky

Aj plachtu na posteľ a obliečky môžu od vás niektoré škôlky, najmä tie menšie, požadovať. Prípadne sa dohodnete, že budete plachtu s obliečkou každý mesiac doma prať. 

Oblečenie vhodné do škôlky

Deti v škôlke neposedia. Každý deň je pre nich novým dobrodružstvom, či už dnu, alebo na dvore, čomu je nutné prispôsobiť ich oblečenie do škôlky. Odporúčame dieťa obliecť do pevných a odolných odevov, ktoré sú vhodné aj na vonkajšie aktivity. Zároveň je dobré dbať na príjemné materiály oblečenia. Ideálnou voľbou pre dieťa do škôlky je bavlna, ktorá je pomerne odolná voči roztrhnutiu. Výhodou je aj špeciálna úprava textilu, ktorá zabraňuje plstnateniu vlákien pri trení látky a vzniku nepekných žmolkov.

Vždy dbajte na to, aby sa na detských veciach a odevoch nachádzala ich menovka. 

Vonkajšia výbava dieťaťa v škôlke 

Deti sa veľa hrajú a zabávajú nielen v triede, preto musia byť dobre vybavené na pobyt vonku, a to za každého počasia. Kvalitné detské oblečenie na von by malo byť schopné odolať rôznym poveternostným podmienkam. Vhodné sú bundy a nohavice z nepremokavého a priedušného materiálu. V chladnejších mesiacoch nezabudnite na hrejivé oblečenie z termo materiálov, ktoré dodá dieťaťu teplo aj v mrazoch. V zime nesmú chýbať oteplovačky, prípadne kombinézy a overaly. Aby bolo detičky dobre vidieť za každého počasia, siahnite po odevoch s reflexnými prvkami

Vhodná obuv pre škôlkara

Samozrejmosťou je vhodná obuv podľa počasia. Menší škôlkari rozhodne privítajú tenisky a čižmy na zips, staršie deti, ktoré už zvládajú šnurovanie, pokojne vybavte obuvou so šnúrkami.

Radosť chodiť do škôlky 

Nezabúdajte, že škôlka by mala byť pre dieťa v prvom rade radostnou novou skúsenosťou, nie stresom a strašiakom. Pre veľa detí je nástup do škôlky veľkou skúškou a pomáha, ak sa im to snažíme čo najviac uľahčiť a spríjemniť. Môžete dieťatku kúpiť pekný batoh alebo vrecúško na prezuvky, prípadne iné drobnosti – deka, plyšová hračka, obedár či fľaša na pitie, ktoré si so sebou vezme do škôlky a bude sa z nich tešiť. Menšie detičky sa možno spočiatku nezaobídu ani bez cumlíka a podbradníka – možnosť dať ich dieťaťu do škôlky však radšej prekonzultujte vopred s učiteľkou. Aj oblečenie a papučky nakupujte spoločne a nechajte dieťa, aby si vybralo, čo sa mu páči. Nech je preňho škôlka dobrodružstvom, na ktoré sa úprimne teší.