Zábava pre deti počas prázdnin: Tipy na 6 skvelých letných aktivít

Letné prázdniny sú pre deti vytúženým časom oddychu a pohody, rozhodne by to však nemal byť čas ničnerobenia a nudy. To je potom veľká skúška nervov, ako pre deti, tak pre rodičov. 

Leto je v plnom prúde a vám už dochádzajú nápady, ako deti zabaviť? Ak je to celé na vás a okrem letnej dovolenky pri mori a týždňa v tábore sú deti po zvyšok prázdnin s vami doma, rozhodne to nepôjde bez dobrých nápadov na zábavné aktivity. My pre vás máme rovno 6 skvelých tipov, ako decká zabavíte a príjemne unavíte. Inšpirujte sa.

Kreslenie ako aktivita číslo jedna

Overenou a stále obľúbenou aktivitou pre deti počas prázdnin je kreslenie. Je to kreatívne, nenáročné a pre každého. Stačí správna motivácia a aj deti, ktoré si maľovanie príliš neužívajú, objavia čaro kreslenia. Možností je veľa – okrem klasických pasteliek, farbičiek a papiera sú k dispozícii plátna na maľovanie a temperové alebo akvarelové farby, ktoré v deťoch prebudia umeleckú dušu. Pre ozajstnú radosť z tvorenia sa vybavte kompletným setom na maľovanie vhodným pre najmenšie deti, kde nájdete šablóny a iné pomôcky na maľovanie. Na záver nezabudnite všetky diela vystaviť a kochať sa nimi po celý rok.

Maľovanie na kamene

Už vás nudí bežné kreslenie a chcete vyskúšať niečo nové? Čo tak maľovanie na kamene? Je to veselá zábava spojená s prechádzkou v prírode, počas ktorej si nájdete vhodné kamene a môžete sa smelo pustiť do maľovania. Najlepšie vám to pôjde s akrylovými farbami, skvelý je tiež akrylový popisovač na jemnejšie kontúry a obkresľovanie. Akryl je veľmi odolný voči vode a ošúchaniu, takže vyzdobený kameň vám bude skrášľovať záhradu či poličku ešte veľmi dlho.

Modelovanie podporí motorické zručnosti

Decká milujú modelovanie, ako z klasickej plastelíny, tak staršie a skúsenejšie deti môžu skúsiť profesionálne modelovacie hmoty. S pomocou nástrojov na modelovanie vyčarujú ozajstné skvosty, prípadne vás potešia vlastnoručne zhotovenou kľúčenkou či iným originálnym výtvorom.

Ručné alebo domáce práce pre deti

Spojte príjemné s užitočným a urobte z upratovania skvelú aktivitu pre deti. A čo tak naučiť ich šiť, prípadne štrikovať? Budete prekvapení, aké vie byť prišívanie gombíkov, štopkanie deravej ponožky alebo štrikovanie šálu zo zvyškov vlny zábavné.

Spoločné varenie s deťmi

Decká sú počas voľného času neustále hladné a vy už ste zrejme s nápadmi (a nervami v koncoch), zapojte ich do plánovania a príprav prázdninového obedového menu. Deti vedia byť pri varení veľmi kreatívne a ak neviete, ako ich zabaviť počas prázdnin, oblečte im zástery a hurá do kuchyne. Okrem spolupráce na príprave cestovín či domácej pizze, ktorú si môžu vyskladať podľa svojich predstáv, si istotne radi pripravia aj domáce nanuky, smoothie z čerstvého ovocia či muffiny. 

Spoločenské hry podľa vlastných pravidiel

Klasické hry ako človeče, nehnevaj sa, domino, pexeso či monopoly zaručene zaženú nudu a prinesú množstvo zábavy, a to v každom počasí. Najmä, keď ich trochu pozmeníte a prispôsobíte podľa seba. Skúste si zahrať pexeso vytvorené z vašich fotiek z poslednej dovolenky alebo vytiahnite obrázky z detstva a spoločne sa zabávajte ich hľadaním. Okrem radosti z výhry si pripomeniete skvelé a vtipné momenty, vďaka čomu dostanú bežné hry nový rozmer.