Užitočné tipy pre rodičov pred letom: Ako sa vyhnúť úpalu, popálenej koži či iným nepríjemnostiam

Kto by nemiloval leto, slnečné teplé dni a oddych pri mori? Obzvlášť deti si prázdniny užívajú naplno, často však aj s nepríjemnými následkami v podobe úpalu či spálenej pokožky od slnka. Nečudo, malé dieťa si ešte neuvedomuje nebezpečenstvo slnečného žiarenia a nechráneného pobytu na slnku. Rodičia sú tí, ktorí ho majú chrániť a predchádzať spálenej pokožke hlavy a iným ťažkostiam spojeným s horúčavami. 

Napriek všetkému je úpal u detí stále častým problémom, a preto sa pozrieme bližšie na to, ako sa mu dá účinne predchádzať.

Ochrana detskej pokožky pri opaľovaní

Detská pokožka je tenšia ako koža dospelého človeka a je aj omnoho citlivejšia na UV žiarenie. Priamemu slnku sa nevie dostatočne brániť, keďže neobsahuje dostatočné množstvo kožného farbiva – melanínu. Opaľovanie u detí by preto nemalo nikdy prebiehať bez dostatočnej ochrany v podobe krému s vysokým ochranným faktorom, ktorým je dieťa vhodné natierať opakovane. Začať treba už u najmenších detičiek, aj keď platí, že najistejšou ochranou pred silným slnkom je tieň a vrstva priedušného oblečenia. Nezabudnite na pokrývku hlavy a zátylku a taktiež na dostatočný pitný režim detičiek. 

Riziko úpalu u detí

K úpalu a spálenej pokožke s pľuzgiermi dochádza najčastejšie v dôsledku prehriatia organizmu pri dlhom pobyte na priamom slnku. Dôvodom je, že zlyhá termoregulačná schopnosť tela dieťaťa, k čomu dochádza pri teplotách nad 35 °C, respektíve pri vysokej vlhkosti vzduchu. K ďalším rizikových faktorom, kedy hrozí úpal u detí, patrí pobyt v nevetranom interiéri, masové podujatia, zvýšená fyzická aktivita v horúčave, nedostatočný pitný režim či nevhodné oblečenie, ktoré bráni odvádzaniu tepla z tela.

Ako predísť úpalu u detí

Najistejšia pomoc pri spalenej pokožke od slnka je dostatočná prevencia. Čo robiť, aby ste predišli úpalu a iným ťažkostiam zo slnka u detí?

  • Zvýšený príjem tekutín,
  • pokrývka hlavy, ideálne ak chráni aj krk, 
  • pravidelné natieranie krémom s dostatočne vysokým ochranným faktorom,
  • u dojčiat je nutné zabezpečiť ochranu celého tela dieťaťa – vhodné je ľahšie oblečenie, a to aj pri kúpaní. 

Starostlivosť po opaľovaní

UV žiarenie, ale tiež morská a bazénová voda dávajú detskej pokožke poriadne zabrať. Hrozí vysušovanie a olupovanie pokožky dieťaťa. Skvelým pomocníkom na spálenú kožu sú produkty s obsahom panthenolu. Efektívne upokoja podráždenú pokožku a prispievajú k jej rýchlejšej regenerácii. Panthenol možno použiť na všetky prejavy úpalu, popálenín aj odrenín.  

Rovnako tak nezabudnite používať krémy po opaľovaní, a to aj po návrate z dovolenky. Pokožka sa s opaľovaním vyrovnáva ešte niekoľko ďalších dní, preto je nutné ju dostatočne hydratovať.