Nosenie detí v zime: Ste zástanca šatiek a nosičov bez ohľadu na počasie?

Nosenie detí po celý rok. Prečo nie? Za predpokladu, že je dieťa v nosiči spokojné a máte správny typ nosiča, ktorý je dobre nastavený, v podstate neexistuje dôvod, prečo by ste sa mali nosenia vzdať. Hoci aj v zimných mesiacoch. 

Budete prekvapené, koľko výhod má nosenie bábätka v šatke počas zimy.

Nosenie detí v zimnom období 

Výhody nosičov a šatiek sú veľké. Oproti kočíku je tou najväčšou, že nosenie vám umožňuje mať voľné ruky. A na tom sa nič nemení po celý rok. Avšak predsa len sú výhody nosičov a šatiek v zime ešte väčšie. V čom je nosenie detí v zimných mesiacoch pre vás ešte prínosnejšie?

V zásade platí, že v chladnom počasí sú dve možnosti, ako dieťa nosiť.     

Nosič pod bundou

Obľúbený spôsob nosenia bábätka je pod bundou s viazaním vpredu. Výhodou je, že dieťa nemusíte naobliekať – stačí mu toľko vrstiev, ako má mama. Jednak bude chránené vašou bundou a tiež ho zahrejete vlastným telom. Dôležitá je predovšetkým kontrola odhalených častí tela dieťatka – najmä nožičky, podľa ktorých rýchlo zistíte, či mu nie je chladno. Rúčky môže mať pokojne vonku, ak bude mať dostatok vrstiev.

Dieťatko je s nosičom vonku

Ak nemáte taký široký kabát či bundu, aby ste pod ňu bezpečne schovali bábo v nosiči alebo šatke, druhou alternatívou je dieťa teplo obliecť a dať si ho na kabát z vonkajšej strany. Majte na pamäti, že v tomto prípade sa k nemu nedostane teplo z vášho tela a keďže sa na rozdiel od vás nepohybuje, iba nehybne sedí, pravidelne ho kontrolujte, aby mu nebola zima.  

Praktické návleky na nôžky a rúčky pre deti

Doplnkom, ktorý ocenia všetci rodičia nosených bábätiek, sú praktické návleky na ruky a nohy dieťatka. Možno ich využiť po celý rok, avšak v zimnom období ich privítate najviac.

Výhody nosenia detičiek počas zimy

  • Odpadáva problém s obliekaním. Vďaka nosiču dáte zbohom únavnému vrstveniu oblečenia.
  • V daždivom počasí aj v snehu nemusíte čistiť špinavé kolesá kočíka.
  • Pokoj máte aj od neustáleho vyberania a prekladania dieťaťa do kočíka a z neho von pri vstupe do interiéru. 
  • Dieťa nevyzliekate pri vstupe do obchodu či autobusu, kde bývajú v zime veľmi prekúrené priestory.

Na čo pri nosení detí v zime vždy pamätať?

  • Najviac ochladzované časti tela dieťatka sú – hlavička so zátylkom a nožičky. Odporúča sa zatepliť ich vždy o jednu vrstvu naviac, než zvyšok tela.
  • Všímajte si, či je dieťa po vybratí z nosiča alebo šatky spotené, alebo naopak studené. Ak je spotené, nabudúce pri podobnom počasí odoberte jednu vrstvu a v prípade, že sa vám zdá studené (najmä jeho nohy), tak ho pri ďalšej prechádzke zababušte viac.
  • Oblečenie prispôsobujte veku dieťatka. Novorodenca, ktorý ešte nemá vyvinutú termoreguláciu a najväčšie straty tepla sú uňho cez hlavičku, je potrebné obliekať teplejšie ako pohyblivé batoľa.